Web1000px

Pasta al Limone

Här kommer en rätt som många nog inte känner till!

En krämig och rik ostsås med ordenligt zing från citron.

Detta är Pasta al Limone!

Ingredienser

- 1 Citron
- 2 dl Vispgrädde
- 75 gram kallt Smör
- 75-100 gram riven Parmesan eller Grana Padano (ca 2 dl riven ost)
- Salt och Peppar
- Spaghetti

Utensilier

- Potatisskalare
- Rivjärn
- Två mellanstora kastruller
- Vissp
- dl- och msk-mått
- Kökskniv
- Tänger eller spaghettislev

Instruktioner

Skala av 2-4 ganska breda längder av citronskalet med en potatisskalare, utan att få med den underligande vita delen av skalet.  

Skär dessa tunnt på längden så att de blir 0.5-1 mm tjocka längder av skal och lägg åt sidan.

Riv resten av citronens skal med rivjärnet ner i en kastrull.

Pressa 2-3 msk citronjuice ur citronen (inte i kastrullen utan i en separat behållare) och ställ åt sidan.

Häll i grädden i samma kastrull och värm på medel värme. Håll koll om det börjar koka och sänk då värmen. Vi vill inte att detta bränner. Låt sjuda i 2 minuter.

Häll upp vatten och en riklig mängd salt i den andra kastrullen och värm på hög värme.

När vattnet kokar, lägg i spaghetti för 4 personer.

När grädden har sjudit i två minuter och du sänkt värmen: lägg i smöret, ca en msk åt gången och vispa in det i grädden tills det smält och emuslifierats helt innan du lägger i nästa smörklick. Fortsätt med detta med resten av smöret.

När pastan nästan är klar så häll över 1,5-2 dl av pastavattnet till gräddsåsen och höj värmen till medel igen. Såsen kommer tjockna väldigt när den svalnar så ligg gärna lite mer på den såsiga sidan.

Fiska upp spaghettin med tänger eller spaghettislev och lägg i det i såsen.

Lägg i den rivna osten lite i taget, under omrörning.

Ta av kastrullen från spisen och rör i citronjuicen.

Lägg upp på en talrik, garnera med citronskallslängderna och riv mer ost över.

Man  kan servera rätten som den är eller till fisk eller fläsk.

Det går även att sätta intressanta twistar om man lägger till stekt lök i, chili eller färska örter som persilja och basilika.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Anders » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Hej Johanna! Jag har gjort två olika sätt vid två tillfällen :D första gjorde ja..”

  • Sofia Göransson » Spiro3d filmar #UNIQ-projektet:  ”Perfekt tema på nya filmen på Ekebyhovs grundsärskola. Det ska bli superspännand..”

  • Sofia Göransson » Nu är filmen klar!:  ”Ni är så fantastiskt bra! Filmen är super!!!”

  • Johanna » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Är nyfiken på hur denna smakar vad har du för tillbehör till? ”

  • Spiro » Pasta al Limone:  ”Ett italienskt recept skrivet i Norrland - vad kul!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln