Web1000px

Risgratäng med Salvia och fläskfilé

Nu när hösten rullar in så kan man behöva något som går fort att göra och som kör en hel umamikaskad över ens smaklökar!

 Comfort food i all sin prakt, kalorier och allt!

Receptet behöver inte orienteras runt just ris. Man kan även servera köttet och såsen till klyftpotatis eller 
till rostade grönsaker, men då får man se till att steka köttet lite längre i stekpannan så att man vet att det är klart! 

Ingredienser
- 4 portioner Ris
- 1 Fläskfilé
- Smör (att steka i)
- 5 dl Grädde
- 2 msk Balsamvinäger
- 3 msk Bong Kalvfond
- 1 kruka Färsk Salvia
- 100 g Parmigiano Reggiano
- Peppar och salt
 
Utensilier
- Kastrull/riskokare
- Kökskniv
- Skärbräda
- Ugnssäker form i passande storlek
- Stor Stekpanna (helst en gjutjärnspanna)
- Stekspade
- Rivjärn
 
Instruktioner
Sätt på ugnen till 225 grader.
 
Förbered och koka riset.
 
Skär Fläskfiléen i 2 cm tjocka klimpar och stek på hög värme tills brynta i stekpanna med smör. Oroa dig inte om köttet inte är färdigstekt!
 
När båda sidorna på köttklimparna är brynta, häll i grädden i stekpannan och vänta tills den börjar sjuda.
 
Medan du väntar, ta salviabladen från stammarna och skär upp salvian grovt.
 
Häll i salvian, kalvfonden och balsamvinägern i stekpannan med grädden och köttet.
 
Om grädden börjar koka våldsamt, så dra ner temperaturen till medel-låg värme. Låt stå och puttra i 10 minuter.

(Om man inte vill ha ris till, så kan man även avsluta receptet här och servera köttet och såsen till vad man vill!)
 
När riset är klart, häll i risen i ugnsformen och sprid ut det till ett jämnt lager på botten av formen.
 
Smaka av såsen och korrigera med mer fond, balsamvinäger eller peppar och salt om det behövs.
 
Häll såsen över risen i formen, sprid ut köttbitarna och riv osten över.
 
Lägg in formen i ugnen i ca 15-20 minuter, eller tills osten få en fin gyllenbrun färg.

Skynda långsamt innan du stoppar det i munnen! Det är varmt!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Anders » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Hej Johanna! Jag har gjort två olika sätt vid två tillfällen :D första gjorde ja..”

  • Sofia Göransson » Spiro3d filmar #UNIQ-projektet:  ”Perfekt tema på nya filmen på Ekebyhovs grundsärskola. Det ska bli superspännand..”

  • Sofia Göransson » Nu är filmen klar!:  ”Ni är så fantastiskt bra! Filmen är super!!!”

  • Johanna » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Är nyfiken på hur denna smakar vad har du för tillbehör till? ”

  • Spiro » Pasta al Limone:  ”Ett italienskt recept skrivet i Norrland - vad kul!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln