Web1000px

Vietnamesisk  Curry

En asiatisk favorit hos många! Den vietnamesiska curryn finns att hitta i de flesta asiatiska resturangkedjor runt om i landet. Rätten är mångfacetterad, men ändå relativt lätt att laga och behagar de flesta med en kick av hetta och värme. Man kan experimentera med alla möjliga smak-kombinationer och leta sig fram till ett personligt recept. Detta recept är en bas som kan ändras som du själv känner. 

Lycka till! 

Ingredienser

- 2 burkar Kokosmjölk
- 2 dl Vatten
- 1-2 msk Fisksås
- 2 msk Kycklingfond
- 2-3 msk av den Currypaste du vill använda.  (Jag använder märket Mae Ploy eller Cock Brand som finns i asiatiska mataffärer)
- 1-2 msk Jordnötsmör
- 2 tsk Limejuice
- 3 Kycklingfiléer
- 1 stor Gul lök
- 1 knippe färsk Broccoli
- 2-3 Morötter
- 3 Vitlöksklyftor
- 1 liten Paprika
 -3 Potatisar
- Smör och Rapsolja att steka i
 
Utensilier

- Stor Kastrull
- Stekpanna
- Stekspade/slev
- Förskärare
- Skärbräda
- Vitlökspress
- Matskedsmått och Teskedsmått
 
Instruktioner

Skala och tärna potatisen i stora bitar.

Förkoka potatisen i ca 5 minuter.

När den är klar häller du av vattnet och låter potatisen ångas av på sidan.

Medan potatisen kokar, skär kycklingen i 1-2 cm tjocka skivor.

Stek kycklingen på medelhög värme i stekpanna med smör, salt och peppar.

Stek den så att den nästan är klar. Den kommer läggas i grytan sen och koka en stund till.

Lägg den stekta kycklingen på en tallrik åt sidan tills den ska ner i grytan.

Skär löken grovt. Jag brukar skära av botten och toppen på löken och sen dela löken i 10-12 bitar ovanifrån. Ungefär som klockslagen på en klocka.

Skala och skär upp morötterna i 2-4 mm tunna stavar.

Skär upp paprikan i stavar.

Skär en av vitlöksklyftorna i 1 mm skivor.

Häll i en matsked rapsolja i kastrullen och ha på medel-låg värme.

Lägg i Currypastan i kastrullen och smeta ut den i oljan och låt den vakna i värmen.

Stek i olja i samma panna som du stekte kycklingen i, på hög värme i ca 3-5 minuter.

Löken ska inte bli mjuk utan ska bara få en stekyta.

Häll ner löken i kastrullen med curryn och rör om.

Lägg till mer olja om det behövs.

Stek morötterna i samma panna i ca 5-10 minuter tills de får färg.

Lägg morötterna i kastrullen med löken och curryn och rör om.

Lägg till lite mer olja om det behövs och stek paprikan och den skurna vitlöksklyftan.

Stek under omrörning på hög värme i ca 1 minut och häll sedan av paprikan och vitlöken i kastrullen och rör om.

Häll i kokosmjölken och 2-3 dl vatten i kastrullen. Dra upp värmen om det behövs.

Häll i fisksåsen, kycklingfonden och jordnötsmöret och rör om.

Skölj och della upp broccolin och häll i grytan.

Låt grytan värmas upp tills den sjuder och dra ner värmen till medel-låg igen.

Pressa och häll i de sista två vitlöksklyftorna.

Låt puttra i 15-20 minuter och smaka  av och krydda efter smak. Beroende på vilken currypaste som används så kan det behövas läggas till mer. Vill man ha mer sälta så tillsätt mer fisksås eller kycklingfond eller salt.

När du är nöjd med smaken, häll i den stekta kycklingen och låt grytan småputtra i ca 10-15 minuter.

Häll i lime juice och om du har använt färsk lime kan du även riva ner lite limeskal.

Om det blivit för starkt för din smak kan du runda av smaken lite med en tsk socker eller honung.

Servera med ris som gryta eller som soppa med ris- eller glasnudlar.
 
Denna rätt går att göra på en miljon olika sätt med olika smaker på currypastan och med olika kombinationer av grönsaker eller kött. Man kan också göra långkok av den som med de flesta grytor, men håll då koll på vilket kött du använder så du inte överkokar det.

Jag brukar servera detta med salta jordnötter och/eller färska sockerärtor.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Anders » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Hej Johanna! Jag har gjort två olika sätt vid två tillfällen :D första gjorde ja..”

  • Sofia Göransson » Spiro3d filmar #UNIQ-projektet:  ”Perfekt tema på nya filmen på Ekebyhovs grundsärskola. Det ska bli superspännand..”

  • Sofia Göransson » Nu är filmen klar!:  ”Ni är så fantastiskt bra! Filmen är super!!!”

  • Johanna » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Är nyfiken på hur denna smakar vad har du för tillbehör till? ”

  • Spiro » Pasta al Limone:  ”Ett italienskt recept skrivet i Norrland - vad kul!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln