Web1000px

Pasta alla Carbonara

En modern klassiker! 
Carbonara skapades i mitten av 1900-talet efter andra världskriget och har en hel del olika skapelsehistorier. En version handlar om de italienska Carbonaro. De var kolarbetare och den svarta pepparn i denna rätt påminner om små kolsmulor. En annan är hur matransonerna som blev kvar efter andra världskrigen bestod till stor del av äggpulver, rökt fläsk och torkad pasta, vilket redan var en stor del av den italienska matkulturen och de blev en narutlig kombination. Oavsett historien så är det en av mina favorit pastarätter!

2 Portioner

Ingredienser
-  Pasta av valfri sort (På bilden är det Linguini)
- 1 msk Olivolja
- 1 paket Bacon (Traditionellt används Guanciale eller Pancetta)
- 2-3 Ägg (Beroende på hur stora äggen är)
- 1,5 dl riven Parmesan
- Svart Peppar
- Salt

Utensilier
- Stor kastrull
- Stekpanna (Helst stålpanna! Då bildas en god fond när man steker fläsket)
 -Trägaffel, slev eller en mattång 
 -Kniv
 -Skärbräde


Instruktioner

Fyll en kastrull med vatten och salta rikligt och koka upp. Italienarna brukar säga att vattnet ska smaka som havet, så var inte rädd för saltet.

Stek bacon i olivolja så stekt du vill ha det. Till denna rätt föredrar jag väl brynt men inte krispig.

Tillsätt pastan i det kokande vattnet.

När baconet är stekt till hur du vill ha det, dra ner värmen så lågt det går och vänta till pastan börjar bli klar.

Medan du väntar, riv parmesan, rör ihop osten med äggen och peppra rikligt.

När du har ca en minut kvar, häll ner ca 1-2 dl av pastavattnet i stekpannan för att lösa upp fonden i botten på stekpannan.

Häll över den färdigkokta pastan till stekpannan och rör in bacon- och pastavattenblandingen.

Häll i ost och äggblandningen under omrörning och fortfarande på låg värme.

Fortsätt röra tills osten smälter och en silkeslen sås bildas.

Om det tar lång tid, dra upp värmen lite. Om det klumpar sig så har värmen varit för hög, så börja lågt och klättra upp om det behövs. Även om äggen börjar klumpa sig så kommer det smaka likadant, det ser bara lite tråkigt ut, så var inte rädd att rätten ska förstöras. Övning ger färdighet!

Peppra mer om det behövs.
 
Servera direkt med riven parmesan!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Anders » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Hej Johanna! Jag har gjort två olika sätt vid två tillfällen :D första gjorde ja..”

  • Sofia Göransson » Spiro3d filmar #UNIQ-projektet:  ”Perfekt tema på nya filmen på Ekebyhovs grundsärskola. Det ska bli superspännand..”

  • Sofia Göransson » Nu är filmen klar!:  ”Ni är så fantastiskt bra! Filmen är super!!!”

  • Johanna » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Är nyfiken på hur denna smakar vad har du för tillbehör till? ”

  • Spiro » Pasta al Limone:  ”Ett italienskt recept skrivet i Norrland - vad kul!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln