Web1000px

Saffrans-Crème Brûlée

Nu är julledigheten över, men ett sista juligt andetag kan vi nog klämma in. Eller åtminstone en sista julig munsbit. 

Här har vi ett lätt recept med en förvånansvärd lyxkänsla. I vanlig ordning så är Crème brûléen silkeslen, men fylld med värmande saffran.

God Fortsättning!

Ingredienser
- 2,5 dl Grädde
- 2 Ägg
- 3 matskedar Socker
- 0.5 g Saffran
- 1 krm Vaniljpulver eller en Vanlijstång
- 1 msk nykokat Vatten
- (4-6 tsk Strösocker för dekorering)
 
Utensilier
- Kastrull
- Bunke
- Visp
- Mått (dl, msk, tsk) 
- Kniv
- Små Ugnsformar (Ramekins)
- Djup Ugnsplåt
- Gasbrännare eller Stekpanna

Instruktioner
Sätt på ugnen på 160 grader.

Häll upp saffran i ett litet glas med en matsked kokande vatten och låt stå i 20 minuter.

Skär vaniljstången på hälften och skrapa ut fröna.

Häll upp grädden och saffransvattnet i en kastrull tillsammans med vaniljen (även den urskrapade stången).

Varm upp till 60 grader.

Låt stå i 5-10 minuter.

Separera äggulorna från vitorna.

Vispa ihop äggulorna och sockret.

Häll försiktigt och långsamt i gräddblandningen i äggulorna medan du vispar ordentligt.

När allt rörts ihop så silar vi blandningen genom en finmaskig sil.

Häll upp blandningen i små ugnsformar (jag använder formar som fyller ca 200 ml)
Ställ formarna i en djup plåt.

Fyll plåten med kokande vatten ungefär upp till mitten på formarna.

Grädda i mitten i en 160 graders ugn i 35 minuter.

Ta ut formarna ur badet och låt stå tills rumstempererade, sedan ställ in dem i kylen.
 

När de ska serveras så häll ca en tesked strösocker ovanpå och bränn sockret med en gasbrännare. Om man tycker det är läskigt eller om man inte har en brännare så kan man smälta och karamellisera sockret i en stekpanna och sedan hälla upp det smälta sockret på ett ark bakplåtspapper. Låt sockret svalna och stelna, för att sedan krossa det och dekorera Crème Brûléerna med skärvorna.  

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Anders » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Hej Johanna! Jag har gjort två olika sätt vid två tillfällen :D första gjorde ja..”

  • Sofia Göransson » Spiro3d filmar #UNIQ-projektet:  ”Perfekt tema på nya filmen på Ekebyhovs grundsärskola. Det ska bli superspännand..”

  • Sofia Göransson » Nu är filmen klar!:  ”Ni är så fantastiskt bra! Filmen är super!!!”

  • Johanna » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Är nyfiken på hur denna smakar vad har du för tillbehör till? ”

  • Spiro » Pasta al Limone:  ”Ett italienskt recept skrivet i Norrland - vad kul!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln