Web1000px

Vegansk Lingon och Kokos-Cheesecake

Här kommer ett intressant recept. Det är en Cheesecake helt utan ost!

Som vanligt är den uppbyggd med en smulbotten. Själva kakan har istället för ost, gjorts på cashewnötter som pureats fint. Jag vet, det låter konstigt, men den är krämig och god! Den är också toppad med en kokos-kolasås.

Kakan bör förberedas en till två dagar innan servering.

Ingredienser

Smulbotten

- 100-150g Digestive (eller hur mycket du behöver för att täcka din springform ca 1 cm djupt)
- 100g Mörka Chokladknappar eller Hackad Mörk Choklad
- 0.5-0.75 dl Smält Kokosolja
 
Cheesecake
- 5 dl Cashew
- 1-1.5 dl Kokosmjölk
- 0.5 dl Smält Kokosolja
- 0.75 dl Maple Syrup eller Honung
- 2 msk Limejuice
- 1 msk Vaniljarom
- 1 dl Lingonsylt/Rårörda Lingon

Glaze
- 2 dl Muscovadosocker
- 3 dl Kokosmjölk eller Kokosgrädde
- 0.5 tsk Salt

Utensilier
- Springform
- Stor Bunke
- Matberedare
- Kastrull
- Vispa

Instruktioner

Botten 
Häll upp cashewnötterna i en bunke och fyll med vatten tills nötterna är täckta och låt stå i åtta timmar.
 
I en matberedare, smula digestivekexen till fina smulor.
 
Tillsätt hälften av chokladen och den varma, smälta kokosoljan och mixa tills blandnigen liknar fuktig sand.

Blanda sedan i resterande chockladbitar utan att mixa ihop. Vi vill ha bitar!
 
Häll i en springform, platta till och jämna ut med fingrarna eller en sked så att det bildas ett jämt lager. (ca 1 cm djup)
 
Smet
I samma matberedare, purea cashewnötterna så fint som möjligt.
 
Tillsätt resterande ingredienser av fyllningen och mixa tills allt blandats ordentligt.
 
Smaka av och finjustera smakerna. Det kan behövas väldigt olika mängd lingon beroende på vilken sylt man använder eller om man använder rårörda eller färska lingon, så smaka av och justera.

Vill man ha den sötare, så använd lite mer honung/maple syrup. Vill man ha mer syra, använd mer lime eller mer lingon, om du använder rårörda eller färska.
 
Häll blandningen över kaksmulebotten och lägg in i frysen. Låt frysa i 4-5 timmar.

Kolasås 
Lägg muscovado, salt och kokosmjölken/kokosgrädden i en kastrull.
 
Värm på medelhög värme och låt koka tills den får en kastanjbrun färg. Rör Kolasåsen då och då så det inte bränner. (koka ca 15-20 min)

Såsen har kokat klart när du kan doppa en sked i såsen och den håller sig kvar på baksidan av skeden lite som sirap eller flytatnde honung.
 
När den kokat klart, ställ på sidan och låt svalna en halvtimme innan den hälls över cheesecaken.
 
Häll fort över såsen på den frysta cheesecaken och stoppa in frysen ytterligare 2-3 timmar. (Låt springformen sitta kvar)

Ta fram cheesecaken ca 30 minuter innan servering.
 
Ät upp inom 2-3 veckor.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Anders » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Hej Johanna! Jag har gjort två olika sätt vid två tillfällen :D första gjorde ja..”

  • Sofia Göransson » Spiro3d filmar #UNIQ-projektet:  ”Perfekt tema på nya filmen på Ekebyhovs grundsärskola. Det ska bli superspännand..”

  • Sofia Göransson » Nu är filmen klar!:  ”Ni är så fantastiskt bra! Filmen är super!!!”

  • Johanna » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Är nyfiken på hur denna smakar vad har du för tillbehör till? ”

  • Spiro » Pasta al Limone:  ”Ett italienskt recept skrivet i Norrland - vad kul!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln