Web1000px

Tankar kring kreativt skapande och poesi

Vinden blåser hårt och kallt utanför, det duggregnar, hösten har kommit med sina stormsteg. Inne på kontoret är det varmt, ljust och tyst. Jag har varit på Spiro3d i över en månad nu, och det här är mitt första inlägg. Det fina med Spiro3d är att man har möjlighet att jobba både med beställningsprojekt och sina egna, jag har gjort båda delarna. Jag har precis avslutat min första diktsamling, något som jag har funderat över länge. Processen har varit tidskrävande och givande, och mina fantastiska kollegor här har läst, uppmuntrat och stöttat mig genom hela processen. Det känns konstigt att vara färdig med något man verkligen har velat göra i några år, det kommer nog ta tid innan jag har bearbetat det.

Eftersom jag nu har avslutat en diktsamling och är därmed eventuellt officiellt en poet, tänkte jag dela med mig av mina tankar kring processen. Många har en tanke kring det konstnärliga skapandet att det är något som bara kommer till en, man får inspiration och direkt skapar en låt, en dikt, en bok, en målning men även kreativa arbeten är just arbeten. Inspirationen kommer inte alltid bara, det är ofta hårt arbete som ligger bakom. Oftast handlar det om att man tar sig tiden att sätta sig ner och bara göra, ibland blir saker bra, ibland blir saker dåligt, ibland ändrar man om och om igen. Det bästa med dikter är att man inte behöver några regler, du är fri till att forma orden som du vill och du är även fri till att ge dig själv regler och restriktioner. När man börjar skriva dikter kan det vara bra på att öva vanliga diktformer för att sedan experimentera vidare, en annan viktig del är att läsa. Du behöver inte läsa poesi för att skriva poesi men en rik vokabulär och en känsla för ord är alltid hjälpsamt. Min diktsamling är en samling allitterationer, alltså att varje ord i en dikt börjar på samma ljud eller bokstav, så jag satt helt enkelt och läste igenom ordlistor och skrev upp ord jag gillar eller känner att jag vill använda. Det är lite omständigt att skriva allitterationer, men det var en spännande utmaning. Varje bokstav fick sin egna känsla, efter sina egna ord, och när jag började med en bokstav visste jag inte hur det skulle bli tills orden fick forma varandra och sig själva.
 
Det fina med att skriva är att när man sätter ord på sina tankar, upplevelser och erfarenheter så tar man även makten över dem. Med en penna eller ett tangentbord tar man kontroll över sitt liv, du är din egen författare och berättare. Ordet är ditt, det är bara att skriva.

-Disa

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Anders » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Hej Johanna! Jag har gjort två olika sätt vid två tillfällen :D första gjorde ja..”

  • Sofia Göransson » Spiro3d filmar #UNIQ-projektet:  ”Perfekt tema på nya filmen på Ekebyhovs grundsärskola. Det ska bli superspännand..”

  • Sofia Göransson » Nu är filmen klar!:  ”Ni är så fantastiskt bra! Filmen är super!!!”

  • Johanna » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Är nyfiken på hur denna smakar vad har du för tillbehör till? ”

  • Spiro » Pasta al Limone:  ”Ett italienskt recept skrivet i Norrland - vad kul!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln