Web1000px

Ekerö kommuns preliminära valresultat

För nio dagar sedan gick vi som bekant till vallokalerna för att rösta för vilket politiskt styre vi önskar ha i Sveriges riksdag, kommuner och landsting. I skrivande stund är det ytterst jämnt mellan de styrande partierna och oppositionspartierna i Ekerö kommunfullmäktige.

Vi på Eklövet ringde upp redaktören för en av Mälaröarnas lokaltidningar, Daniel Cannervik, för en liten kommentar kring hur han ser på det parlamentariska läget i dag. Vi vill vara tydliga med att intervjun i fråga är rent spekulativ eftersom vi i skrivande stund inte alls kan veta hur styret här i Ekerö kommun kommer se ut kommande mandatperiod. 

De uppgifter som Cannervik hade vid tidpunkten för vårt samtal var att sittande styre (M+C+KD) innehade 18 st. mandat medan den förväntade oppositionen (S, L, Ö & MP) även de stod på 18 mandat tillsammans. Övriga oppositionspartier som förmodligen utestängs från eventuella samarbetssamtal utgörs av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som hade 1 respektive 5 mandat vid den prelimära röstsammanställningen.

Cannervik resonerar utifrån dessa mandatfördelningar vidare kring var Liberalerna befinner sig just nu, (L) hoppade av allianssamarbetet i kommunen under mars månad 2017 vilket innebar att Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna styrde vidare på egen hand;

"- Liberalerna har nog mycket interna möten just nu för att reda ut vilket väg de vill gå och framförallt är väl frågan `vilka kärnfrågor håller de hårdast i` och med vad kan de kompromissa och var har de störst möjlighet att få igenom sin politik?" 

Cannervik är dock inne på linjen att om dessa preliminära siffror står sig så kommer Liberalerna med största sannolikhet att återvända till ett allianssamarbete då detta ur ett valstrategiskt perspektiv bedöms som minst riskabelt enligt hans lokala eftervalsanalys.

Vi som står bredvid och ser på kan hur det än slutar konstatera att upplösningen blir väldigt spännande att få ta del av.

Mattias Annwall
Redaktör

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Anders » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Hej Johanna! Jag har gjort två olika sätt vid två tillfällen :D första gjorde ja..”

  • Sofia Göransson » Spiro3d filmar #UNIQ-projektet:  ”Perfekt tema på nya filmen på Ekebyhovs grundsärskola. Det ska bli superspännand..”

  • Sofia Göransson » Nu är filmen klar!:  ”Ni är så fantastiskt bra! Filmen är super!!!”

  • Johanna » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Är nyfiken på hur denna smakar vad har du för tillbehör till? ”

  • Spiro » Pasta al Limone:  ”Ett italienskt recept skrivet i Norrland - vad kul!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln