Web1000px

Murgh Makhani (Indisk Smörkyckling)

Nu när hösten rullar in kan det vara skönt med mat som håller en varm. Detta är en indisk rätt som blivit populär i västvärlden och serveras på nästan alla indiska restauranger.

Men varför äta den på restaurang när man kan äta den hemma. Det är en så kallad "one pot recipe", alltså allt lagas i samma panna, den går relativt fort att laga och är en rejäl smakexplosion.

Ingredienser

Marinad
- 4 Filéer Kyckling
- 1 Tumme Ingefära
- 1 Vitlöksklyfta
- 1 msk Röd Chili Pulver
- Tsk Salt
- Smör/Raps Olja
 
Sås
- 4-5 Tomater
- 1-2 Rödlökar
- 2 Vilöksklyftor
- 1-2 dl Cashewnötter
- 1.5 dl Vatten
- 1 msk Garam Masala (Recept för denna kryddblandning finns i kokboken
- 4 msk Socker
- 1 msk Kashmiri Chili/Röd Chili
- 1.5 tsk Äppelcidervinäger
- 1 tsk Salt
- 100 g Smör
- 3 msk Grädde

 
Utensilier
- Stor Stekpanna
- Finmaskigt Durkslag eller stor sil
- Bunke
- Stavmixer
 

Instruktioner
Skär upp kycklingen i jämnstora bitar, ca 1-2 cm tjocka och lägg i en skål eller bunke.

Pressa vitlöken, pressa eller riv ingefäran fint och tillsätt båda till kycklingen tillsammans med den torkade chilin.

Blanda ordentligt och marinera i 20-30 minuter.

Stek kycklingen i smör eller olja tills den nästan är klar och häll över till en plåt eller tallrik, och ställ åt sidan tills vidare.

Sås

Hacka upp rödlöken grovt.

Tillsätt en extra klick smör och löken i stekpannan.

Stek i fonden som kycklingen lämnat efter sig.

Dela tomaterna i fjärdedelar och tillsätt dem i stekpannan när löken börjar se lite genomskinlig ut.

Tillsätt en till två dl vatten, cashewnötterna, garam masala, chili, äppelcidervinäger, socker, salt och de pressade vitlöksklyftorna.

Låt stå på medel-hög värme tills allt mjuknats upp. Rör om då och då och kontrollera att du har vatten kvar i stekpannan så att det inte bränner.

Häll över till en bunke och använd stavmixern för att purea blandningen till en len sås.

Tillsätt lite vatten om såsen ser väldigt tjock ut.

Sila blandningen tillbaka ner i stekpannan genom en finmaskig sil, för att separera såsen från tomatkärnona och skinnet. Sila noga för att undvika onödigt slösande.

Tillsätt den stekta kycklingen i såsen och värm på medel-hög värme.

När såsen börjat puttra, tillsätt och rör ner grädde och smör.

Smaka av och krydda efter behov.

Servera med ris och koriander.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Anders » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Hej Johanna! Jag har gjort två olika sätt vid två tillfällen :D första gjorde ja..”

  • Sofia Göransson » Spiro3d filmar #UNIQ-projektet:  ”Perfekt tema på nya filmen på Ekebyhovs grundsärskola. Det ska bli superspännand..”

  • Sofia Göransson » Nu är filmen klar!:  ”Ni är så fantastiskt bra! Filmen är super!!!”

  • Johanna » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Är nyfiken på hur denna smakar vad har du för tillbehör till? ”

  • Spiro » Pasta al Limone:  ”Ett italienskt recept skrivet i Norrland - vad kul!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln