Web1000px

Sticky Toffee Pudding

Förra veckan hade vi ett avslutningsfirande för Stanislaw, då han ska studera.

Vi samlade ihop Creo-huset och fikade allesammans. Jag fixade i ordning en Sticky Toffee Pudding och Stanislaw tog med en Sachertårta som han hade gjort.

Sticky Toffee Pudding anses vara en brittisk klassiker, som serveras med Vaniljglass och en rik kolasås.

Kakan
- 200-250g Urkärnade Dadlar
- 1 tsk Bikarbonat
- 250 ml Vatten
- 100g Rumsvarmt Smör
- 2 dl Socker
- 2 Ägg
- 2 dl Mjöl
- 1 tsk Mixed Spice (Recept finns i Kokboken)
- 1 tsk Kanel
- 1 tsk Kakao
- 2 msk Yoghurt
 
Sås
- 2 dl Vispgrädde
- 100g Smör
- 150g Muscovadosocker
- 0.5 tsk Salt
 
- Vaniljglass
 
Utensilier
- Stavmixer/Matberedare
- Elvisp
- Stor Bunke
- Liten Bunke
- Ugnsform med höga kanter
- Kastrull
- Handvisp
- Slickepott/Träslev
 
Instruktioner
Värm ugnen till 180 grader.

Häll dadlarna i en liten bunke tillsammans med bikarbonatet.

Koka upp 250 ml vatten i en vattenkokare eller en kastrull.

Häll över det varma vattnet i bunken så att dadlarna täcks och rör om lätt till bikarbonatet har lösts upp.

Se till att dadlarna är täckta av varmvattnet och låt stå medan du tillreder resten av smeten.

Tillsätt det rumsvarma smöret och sockret i en bunke och vispa med elvisp tills blekt och fluffigt.

Tillsätt ägg, mjöl, mixed spice, kanel och kakao.

Vispa tills allt är blandat till en smet.

Purea dadlarna (tillsammans med vattnet) med en stavmixer eller i en matberedare.

Vänd i purén och yoghurten i smeten med en slickepott eller träslev.

Smörj formen med smör och häll i smeten.

Baka i ugnen i 35 minuter.

Medan kakan är i ugnen så gör vi såsen!

Tillsätt smör, grädde, salt och muscovadosockret i en kastrull.

Värm på medel-hög värme under uppröring.

Rör hela tiden medan såsen kokar tills den tjocknat lite och har mörknat

Smaka av.

Vill man ha mer kolasmak så tillsätter man mer Muscovadosocker och kokar en stund till.
 
Ta ut kakan ur ugnen och kolla om den är klar med en tandpetare. Det gör inget om den är lite kladdig!

Servera varm med vaniljglass och dränk den i kolasåsen!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Anders » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Hej Johanna! Jag har gjort två olika sätt vid två tillfällen :D första gjorde ja..”

  • Sofia Göransson » Spiro3d filmar #UNIQ-projektet:  ”Perfekt tema på nya filmen på Ekebyhovs grundsärskola. Det ska bli superspännand..”

  • Sofia Göransson » Nu är filmen klar!:  ”Ni är så fantastiskt bra! Filmen är super!!!”

  • Johanna » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Är nyfiken på hur denna smakar vad har du för tillbehör till? ”

  • Spiro » Pasta al Limone:  ”Ett italienskt recept skrivet i Norrland - vad kul!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln