Web1000px

Polpette al Sugo med Zucchini Pasta

Italienska köttbullar i tomatsås är nog en rätt alla känner till. En perfekt sommarrätt som är fräsch och tidseffektiv.

I detta recept så lägger vi till en twist då vi kommer hålla kolhydraterna på en lägre nivå. Istället för traditionell pasta, så serveras denna med "pasta" gjord på zucchini. 

(Men så klart kan den serveras med traditionell pasta.)

Köttbullar
- 400 g Nötfärs
- 1 Liten Gul Lök
- 1 msk Ströbröd
- 1 msk Vispgrädde (40% fetthalt)
- 1 Ägg
- ½ msk Grovmalen Svartpeppar
- Smör att steka i.

Sås
- 1 Stor Gul Lök
- 1 Rödlök
- 2 Vitlöksklyftor
- 1 tsk Salt
- 800 g Krossade Tomater
- 2 Msk Kycklingfond
- 2 dl Vatten
- 1 msk Torkad Oregano
- 1 krm Cayenne
- Salt och Peppar efter avsmakning
- Smör att steka i.
- Pasta
- Zucchini
 
Utensilier
- Stekpanna
- 2 Stora Kastruller
- Stavmixer
- Bunke
- Trägaffel eller Slev
- Kökskniv
- Potatisskalare

Instruktioner
Fyll en stor kastrull med vatten och salta rikligt. Låt koka upp medan resten förbereds. (Detta är till pastan)

Tillsätt ströbröd och grädde i en bunke och låt svälla.

Hacka den gula löken fint.

Stek den hackade gula löken i smör i en stekpanna tills gyllenbrun.

Tillsätt sedan köttfärsen, ägget, pepparn och den stekta gullöken i bunken och rör om med trägaffeln tills en jämn blandning bildas.

Rulla sedan köttbullar, ca 6-8 cm i diameter och stek på alla sidor ca 1-2 minut per sida och lägg på en tallrik åt sidan.

Låt fonden som bildas i stekpannan vara kvar i stekpannan till senare.

Hacka den stora gula löken och rödlöken grovt.

Lägg i en kastrull med en stor klick smör och 1 tsk salt.

Stek tills gyllenbrunt.

Pressa i vitlöken och rör ner i lökblandningen.

Stek tills vitlöken doftar tydligt (ca 30 sekunder).
Häll i de krossade tomaterna och ca 2 dl vatten. (Jag brukar hälla vattnet i kartongerna som de krossade tomaterna kommer ifrån för att få ut allt).

Tillsätt oregano, cayenne, kycklingfonden och fonden från stekpannan.

Låt det koka upp och dra ner värmen till medium-låg och låt puttra i ca 10 minuter.

Efter ca 10 minuter, mixa med stavmixern tills såsen är len. (Håll gärna en handuk över, i risk av hett stänk)

Tillsätt köttbullarna i såsen och dra upp värmen till medium.

Låt sjuda i 10-15 min. (Beroende på hur stora köttbullar ni gjort. Är ni osäkra kan ni kolla om köttbullarna är klara genom att ta upp en och dela upp den).

Smaka av och krydda därefter.

Använd potatisskalaren för att hyvla pasta av zucchinin.

Hyvla tills man kommer in till kärnorna. (Man kan använda innersta köttet runt kärnorna också, men de tenderar att falla isär)

Se till att det saltade vattnet kokar livligt.

Tillsätt zucchinipastan i vattnet och koka i 45-60 sekunder.

Plocka upp ur vattnet och låt zucchinin ånga av i ett durkslag.

Lägg zucchinin i en djuptallrik och häll köttbullar och sås ovanpå.

Servera för sig själv eller med riven ost till. (Både milda ostar som gouda och smakrika ostar som parmesan fungerar väldigt bra till).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Anders » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Hej Johanna! Jag har gjort två olika sätt vid två tillfällen :D första gjorde ja..”

  • Sofia Göransson » Spiro3d filmar #UNIQ-projektet:  ”Perfekt tema på nya filmen på Ekebyhovs grundsärskola. Det ska bli superspännand..”

  • Sofia Göransson » Nu är filmen klar!:  ”Ni är så fantastiskt bra! Filmen är super!!!”

  • Johanna » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Är nyfiken på hur denna smakar vad har du för tillbehör till? ”

  • Spiro » Pasta al Limone:  ”Ett italienskt recept skrivet i Norrland - vad kul!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln