Web1000px

Chili con Carne

Eftersom det är det sista veckan innan vår semester här på Spiro3D så lät det trevligt med en avslutningsgryta som alla kan ta del av, och vem säger nej till en god och mustig Chili con Carne? 
Lagom kryddstark och värmande, rik på smak, lätt att göra i mängder och passar till alla säsonger.

Ingredienser
- 1 Stor Gul Lök (Eller två små)
- 1 kg Nötfärs (Går även att blanda med Fläskfärs)
- 2 tsk Salt
- 1 msk Svart Peppar
- 3 msk Torkad Ancho Chili (Pulver)
- 2 msk Spiskummin
- 1 msk Kanel
- 3 msk Rökt Paprikapulver
- 1 msk Kakao
- 1 msk Oregano (Torkad)
- 1 tsk Cayennepeppar
- 4 Vitlöksklyftor 
- 1 Flaska Porter
- 1 Kartong Krossade Tomater (390g)
- 5 dl Vatten
- 1-2 Färsk Jalapeño eller Poblano Peppar
- Valfria bönor (Jag använder svarta bönor och/eller svartögda bönor)
- Rapsolja

Utensilier
- En hög kastrull
- En lång slev eller trägaffel
- Ett Durkslag
- En Förskärare
- Skärbräde

Instruktioner
Öppna bruken med bönor och häll av bönorna och vätskan i ett durkslag, skölj av bönorna och låt stå och rinna av.

Hacka gullöken grovt.

I en hög kastrull på hög värme, lägg i all färs, lök och salt.

Bryt ner köttfärsen i så små bitar som möjligt, under tiden det steks och stek färsen hårt (Nästan så att det bränner, men utan att bränna). 

Svetta färsen och löken tills löken mjuknat och det mesta av vätskan har kokat bort.
(Häll inte av vätskan!)

Hacka vitlöksklyftorna fint.

Sänk värmen till medel.

Lägg till vitlöken i färsen och rör i ca 30 sekunder tills det börjar dofta vitlök.

Lägg till svartpeppar, ancho, spiskummin, kanel, paprikapulver och rör om i ca 3-4 minuter.

Rör i en flaska porteröl.

Lägg till kakao, oregano och cayennepeppar, vatten och de krossade tomaterna.

Låt det komma upp i temperatur tills det börjar puttra och dra ner värmen till låg och låt det sjuda i 30-60 minuter eller tills du blir nöjd med viskositeten. Rör då och då.

Kom ihåg att smaka av och krydda vid behov, men avvakta så länge som möjligt och låt smakerna mingla och komma fram. 

Tärna Jalapeñon eller Poblanopepparn och häll i grytan tillsammans bönorna.
Låt sjuda i 10-15 minuter.

Servera med en klick creme fraiche tillsammans med ris, nacho-chips eller bröd. Eller alla samtidigt, jag vet inte, jag bestämmer inte över dig.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Anders » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Hej Johanna! Jag har gjort två olika sätt vid två tillfällen :D första gjorde ja..”

  • Sofia Göransson » Spiro3d filmar #UNIQ-projektet:  ”Perfekt tema på nya filmen på Ekebyhovs grundsärskola. Det ska bli superspännand..”

  • Sofia Göransson » Nu är filmen klar!:  ”Ni är så fantastiskt bra! Filmen är super!!!”

  • Johanna » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Är nyfiken på hur denna smakar vad har du för tillbehör till? ”

  • Spiro » Pasta al Limone:  ”Ett italienskt recept skrivet i Norrland - vad kul!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln