Web1000px

Apple Pie Lollipops

För några veckor sedan så hade vi öppet hus på verksamheten och då gjorde vi en massa olika småsaker att bjuda på. En av dessa var små äppelpajer på pinne. Likt en pralin så hade de en ordentlig *snap* med den härdade vita chokladen runt pajen. En trevlig liten sak att bjuda på knytkalas eller om man bara vill utmana sina kulinariska färdigheter och testa nya grejer.

Ingredienser

- 5 Granny Smith eller Honey Crisp Äpple
- 1 dl Socker
- 1 tsk Kanel
- 1 tsk Kardemumma
- 2 tsk Salt
- 2 tsk Majsstärkelse
- 400 g Vit choklad som förvarats i kylen
- 100-150 g Digestivekex
- 100 g smör + 50g för att steka i
 
Utensilier

- Silikonform 24 5x5 cm
- Ca 48 Halverade grillspett i trä
- Stekpanna

Instruktioner

Krossa digestivekexen och smält 100g smör i mikron eller i en panna.

När kexen är krossade, häll i det smälta smöret och blanda med fingrarna eller en gaffel tills det liknar fuktig sand.

Fördela ut digestivekexen i botten på formarna och pressa ner med en sked så det blir en packad och tät botten.
 
Skala och tärna äpplena i 1-2 cm stora bitar.

Smält 50g smör på medelhög värme i en stor stekpanna.

Lägg i äpplena och låt puttra i ca 10-15 minuter och rör om då och då.

När äpplena börjat mjukna häll i socker, kanel, kardemumma, salt och majsstärkelse.

Rör om tills konstistensen börjar likna en marmelad.

Fördela ut äppelkompotten över digestivekexen med en slickepott eller spatel och pressa ner kompotten i formen ordentligt för att få ut all luft.

När alla formar är fyllda så låt den stå i frysen i 4 timmar eller tills att har frusit helt.

Ta ut minipajerna ur sina former och dela dem på hälften.

Lägg dem på en bricka och ställ sedan in dem i frysen igen.
 
Dela upp den vita chokladen så du har 150g i kylen och 250g som skall smältas.

Förbered en stålbunke över en kastrull med vatten och koka upp vattnet på medelhög värme.

Hacka upp chokladen och smält i bunken.

När chokladen smält, avlägsna bunken från vattenbadet och låt stå i rumstemperatur i 3-5 minuter.

Ta ut de resterande 150g vit choklad från kylen och hacka upp det grovt.

Lägg till den kylda chokladen i den smälta chokladen, bit för bit under omrörning.

Med den kylda chokladen så lär man den smälta chokladen att stelna igen.

Under denna process kommer den smälta chokladen att kylas ner och värmer man upp den igen så kommer den inte att stelna senare.

Allt eftersom den smälta chokladen kyls ner så kommer den att tjockna långsamt och beroende på hur långsam man är så kanske inte all kyld choklad kommer behöva användas.

Om du märker att det känns som att det stelnar på botten av bunken eller att det går väldigt långsamt för den kylda chokladen att smälta, då är du färdig. Helst ska du hunnit lägga till all kyld choklad innan detta, så arbeta lagom snabbt.

Ta fram minipajerna och sätt dem på toppen av varsit spett (Jag kapade spetten till en längd på ca 20 cm).

Doppa dem i den vita chokladen och låt överflödig vit chokladen rinna av.

Ställ sedan varje äppelpajsklubba i ett högt glas med pajen uppåt och låt stelna.

Det kan droppa, så förbered men bakplåtspapper eller en plåt under glaset.

Fortsätt tills glaset är fullt och undvik att pajerna rör varandra innan de stelnar, för då fastnar de i varandra.

Förvara in i kylen.

De behöver inte serveras kalla men de är godast då tycker jag!



Jag använde en form som denna då det är lättare att få ut frysta små pajer ur en mjuk form.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Anders » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Hej Johanna! Jag har gjort två olika sätt vid två tillfällen :D första gjorde ja..”

  • Sofia Göransson » Spiro3d filmar #UNIQ-projektet:  ”Perfekt tema på nya filmen på Ekebyhovs grundsärskola. Det ska bli superspännand..”

  • Sofia Göransson » Nu är filmen klar!:  ”Ni är så fantastiskt bra! Filmen är super!!!”

  • Johanna » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Är nyfiken på hur denna smakar vad har du för tillbehör till? ”

  • Spiro » Pasta al Limone:  ”Ett italienskt recept skrivet i Norrland - vad kul!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln