Web1000px

Saltad Cremè Caramel

Här på Spiro3D har vi olika människor från olika bakgrunder. Jag heter Anders och har länge hållit på med matlagning som hobby och tänkte att det skulle vara kul att dela med mig av mina favoritrecept. Det kommer vara allt från mat till desserer och snacks. Jag börjar med att dela med mig av en personlig favorit: Salt Crème Caramel.

Ingredienser 

- 1.5 dl Socker
- 5 dl Vispgrädde
- 0.5 tsk Salt
- 2 tsk Vaniljarom
- 2 d l Mjölk
- 9 Äggulor
- Flingsalt

Instruktioner
Sätt på ugnen på 150 grader

Börja med att separera äggulor i en separat bunke, från vitor. Vitorna behövs inte i detta recept så spara dem till maränger eller till proteinrika omeletter.

Smält sockret i en stekpanna på medelhög värme tills allt socker har smält och fått en djup gyllenbrun färg. Sockret behöver inte röras, men om sockret smälter fort i kanterna på stekpannan kan man skaka stekpannan lätt, så att sockret fördelar sig jämt.

Häll i grädden varsamt men snabbt och sänk värmen till medel. Det kommer bubbla upp och sockret kommer stelna till, men oroa er inte, det kommer smälta igen efter en stund. Det bästa är även här att inte röra så mycket, för att sockret klumpar upp sig och smälter långsammare när man rör.

Häll I saltet och vaniljaromen när majoriteten av sockret har löst sig. Rör varsamt med en smörkniv eller träslev och känn i botten på pannan om det finns socker kvar. Fortsätt att koka tills det mesta av sockret lösts upp.

Stäng av värmen och häll i mjölken under omrörning.

Häll långsamt och under omrörning en deciliter av blandningen ner i äggulorna.
Det är viktigt att detta sker långsamt då vi inte vill tillaga äggulorna. Efter detta, gör likadant med en till deciliter innan vi kan hälla i resten av blandningen.

Sila blandningen genom en fin sil och portionera ut i små ugnssäkra formar.

Placera formarna på en djup plåt och fyll plåten med varmt vatten ungefär halvvägs av formarnas höjd.

Placera i mitten av ugnen och grädda i 40-50 minuter.

För att kontrolera att de är klara så skakar man formerna lätt. När man skakar formerna så ser utkanten på Crème Caramelen fast ut, men nästan flytande i mitten.

Ta ut dem ur vattnet och låt svalna en stund innan ni stoppar in dem i kylen.

Kyl i 4 timmar, men helst över natten.

Garnera med havssalt

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Anders » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Hej Johanna! Jag har gjort två olika sätt vid två tillfällen :D första gjorde ja..”

  • Sofia Göransson » Spiro3d filmar #UNIQ-projektet:  ”Perfekt tema på nya filmen på Ekebyhovs grundsärskola. Det ska bli superspännand..”

  • Sofia Göransson » Nu är filmen klar!:  ”Ni är så fantastiskt bra! Filmen är super!!!”

  • Johanna » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Är nyfiken på hur denna smakar vad har du för tillbehör till? ”

  • Spiro » Pasta al Limone:  ”Ett italienskt recept skrivet i Norrland - vad kul!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln