Web1000px

Eklövet gör ett studiebesök hos tidskriften "Råd & Rön"

På Hornsgatan på Södermalm i Stockholm ligger tidningen Råd och Röns redaktion. Dit hade vi på Spiro-3D blivit inbjudna till vad som skulle bli ett mycket givande och lärorikt studiebesök. Efter en kortare hisstur från gatunivå togs vi emot med öppna armar i tidningens reception, förmodligen mycket beroende på att Kristoffer Nordberg, en av våra medarbetare arbetat hos dem tidigare.

Ett av våra huvudsyften med att besöka just en tidningsredaktion bottnar i det faktum att vi själva befinner oss i uppstartsfas för att blåsa nytt liv i den numera slumrande tidningen Eklövet. Efter att ha hälsats välkomna av en trevlig receptionist så fick vi strax därpå träffa Carina Lundgren, chefredaktör och ansvarig utgivare samt Jennie Malmberg, redaktionschef. De visade in oss i ett s.k. ”konferensrum”, ett rum där det ofta hålls olika slags möten och redaktionella genomgångar med hjälp av exempelvis datorstyrda projektorer.
 

Väl där inne bjöds vi till att börja med på kaffe, te och olika sorters småkakor. På kontorsbordet framför oss låg flera nummer av tidigare utgåvor av tidningen. Carina Lundgren började med att berätta historien bakom Råd och Rön och hur länge tidningen funnits. Den grundades så tidigt som 1958 och varumärket i sig växte sig starkt med åren så de har aldrig haft någon orsak till att ändra namnet även om det numera kan uppfattas som stelt eller gammalmodigt, berättade hon. Carina Lundgren och Jennie Malmberg var i sin tur väldigt nyfikna på oss och vilka tankar och ambitioner som vi bar med oss vilket bidrog till att samtalet oss emellan tog en mycket välvillig och empatisk riktning där utbytet av information oss emellan blev ömsesidigt.

När intervjun avrundats fanns möjligheten till en guidad tur runt redaktionens olika avdelningar i det öppna kontorslandskapet. Vi fick många tänkvärda och användbara lärdomar om vad som krävs för att skapa en tidning från grunden samtidigt som vi fick olika värdefulla tips kring hur ett redaktionellt arbete ska kunna upprätthållas och vårdas i ett vidare- och långtidsperspektiv. Exempel på dessa var vikten av att hålla återkommande veckomöten då redaktionens medarbetare alltid ses. Lundgren beskriver detta närmare i dessa ordalag:

“- Oavsett om någon drabbats av någon utomstående missräkning som exempelvis en försening, sjukdom eller är hemma med sjukt barn så är detta möte heligt. Det behöver inte vara särskilt långt eller uppstyrt heller för den delen, huvudsaken är den att vi som är närvarande ses och kollar av läget med varandra.”    

Detta tips tar vi på Spiro-3D definitivt med oss i beaktande när det kommer till hur våra ramverk och arbetsmetoder kan se ut framöver.
Avslutningsvis fick vi reda på att det slutgiltiga valet av formen på vår plattform kan komma att spela en helt avgörande roll för huruvida Eklövet ska bli en framgångsrik satsning eller inte. Det vi som kommer att arbeta med Eklövet behöver fråga oss och finna ett svar på är bland annat huruvida vårt syfte är att distribuera en tidning i pappersformat till vår breda läsekrets. Eller är det av större relevans att kunna lägga upp artiklar via en webbplats vid fasta, sedan tidigare överenskomna tidpunkter för att därigenom upprätthålla ett visst mått av kontinuitet.
         
Därefter tackade de båda för sig och därmed var vårt besök hos Råd & Rön över. På väg tillbaka till parkeringsgaraget kunde vi alla enas om att efter att ha besökt en riktig tidningsredaktion så stod vi nu bättre rustade inför den utmaning som hålla liv i en publikation verkligen innebär. Och oavsett i vilken form den är tänkt att nå ut till sin läsekrets.

Mattias Annwall
Redaktör

Print Friendly and PDF

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Anders » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Hej Johanna! Jag har gjort två olika sätt vid två tillfällen :D första gjorde ja..”

  • Sofia Göransson » Spiro3d filmar #UNIQ-projektet:  ”Perfekt tema på nya filmen på Ekebyhovs grundsärskola. Det ska bli superspännand..”

  • Sofia Göransson » Nu är filmen klar!:  ”Ni är så fantastiskt bra! Filmen är super!!!”

  • Johanna » Saffrans-Crème Brûlée:  ”Är nyfiken på hur denna smakar vad har du för tillbehör till? ”

  • Spiro » Pasta al Limone:  ”Ett italienskt recept skrivet i Norrland - vad kul!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln